Prajitura cu crema mascarpone si vanilie

de Lavinia in Prajituri, 16 Mar 2014 | 14751 vizualizari

 

O prajitura atat de delicioasa si delicata :X

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 6 oua mari
  • 12 linguri de zahar
  • 4 linguri ulei
  • 12 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • Sirop:
  • 300 ml apa
  • 2 linguri miere
  • 1 lingura zahar
  • Crema de vanilie:
  • 7 galbenusuri
  • 1 plic zahar pudra vanilat(80 g )
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 7 linguri de lapte
  • 1 plic gelatina +100 ml apa rece
  • 200 ml frisca lichida
  • 100 g mascarpone
  • Crema de mascarpone:
  • 300 g mascarpone+50 ml frisca lichida
  • 100 g zahar pudra
  • 1 plic gelatina+100 ml apa rece
  • 160 ml frisca lichida
  • Glazura:
  • 250 g ciocolata amaruie
  • 100 ml frisca lichida
  • 1 lingura ulei
  • Decor:
  • 125 ml frisca lichida
  • 1 lingura mascarpone
  • pudra cacao
Portii: 15
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu crema mascarpone si vanilie:

Pentru blat,am mixat albusurile spuma cu un praf de sare ,apoi am adaugat treptat zaharul si am mixat pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Am frecat galbenusurile cu uleiul si le-am adaugat peste bezea. Am amestecat faina cu praful de copt si am cernut-o de 2 ori. Am adaugat lingura cu lingura faina peste albusuri amestecand usor de sus in jos cu ajutorul unei spatule pentru a nu se lasa bezeaua. La final am adaugat zaharul vanilat.

Am tapetat o tava cu hartie de copt si am copt blatul in cuptorul preincalzit 25-30 de minute.(pana se aureste usor si trece testul scobitorii). Am lasat blatul sa se raceasca apoi l-am taiat in 2 parti egale.

Pentru sirop am fiert apa cu zaharul 2-3 minute. Am lasat la racit pana a ajuns la temperatura camerei ,am adaugat mierea si am amestecat bine pana s-a topit mierea.

Pentru crema de vanilie am amestecat galbenusurile cu un praf de sare pana s-au inchis la culoare. Am adaugat zaharul pudra vanilat si laptele si am omogenizat bine. Am pus apoi amestecul pe foc mic amestecand continuu pana s-a ingrosat. Am lasat crema de galbenusuri la racit. Am hidratat gelatina in apa rece timp de 10 minute apoi am topit-o usor(atentie sa nu fiarba). Am adaugat gelatina peste galbenusuri si am omogenizat bine.

Separat am mixat mascarponele cu frisca si zaharul vanilat pana s-a intarit. Am adaugat galbenusurile si am mixat pana am obtinut o crema fina si pufoasa.

Intr-o tava cu pereti detasabili am pus prima parte din blat si am insiropat cu jumatate din sirop. Am pus crema de vanilie si am nivelat bine. Am dat apoi prajitura la frigider pana s-a intarit usor crema.(30 de minute)

Intre timp am pregatit crema de mascarpone.

Am mixat mascarponele cu zaharul pudra si cei 50 ml frisca pana s-a topit zaharul .(1-2 minute). Am hidratat gelatina in apa rece timp de 10 minute apoi am topit-o usor(atentie sa nu fiarba). Am pus intr-un bol 2-3 linguri din mascarponele mixat si am adaugat gelatina. Am omogenizat bine apoi am adaugat si restul de mascarpone.

Separat ,intr-un bol incapator am mixat frisca lichida apoi am adaugat treptat mascarponele mixand bine pana am obtinut o crema fina. Peste crema de vanilie am pus crema de mascarpone si am nivelat bine. Am acoperit cu al doilea blat si am dat prajitura la rece timp de 4-5 ore.

Am scos cu grija inelul detasabil si cu ajutorul unui cutit bine ascutit trecut prin apa fiarta de fiecare data am indepartat marginile si am taiat prajitura in bucati potrivite(15 bucati). Am topit ciocolata cu frisca lichida apoi am adaugat uleiul si am glasat fiecare prajiturica. Am dat prajiturile la rece pana s-a intarit usor ciocolata.

Am mixat mascarponele cu frisca lichida si cu ajutorul unui posh am spritat cate un mot de frisca pe fiecare prajitura. Am presarat usor pudra de cacao si am dat prajiturile la rece pana in momentul servirii.

TIPS-URI

1

Tava a avut (35/25 cm)

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu crema mascarpone si vanilie" nu uita sa-i faci un review.

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Prăjitură „Flori de cireş”